Pismo Ministra Rolnictwa RP
ws. objęcia honorowym patronatem naszej Inicjatywy
Pierwsze ślady
obecności karpia w polskich dokumentach zawdzięczamy pismom Jana Długosza z 1466 r...
|
|
Karp w pigułce, czyli ważne fakty dotyczące hodowli
Większość stawów w Polsce znajduje się w centrum i na południu kraju ze względu na układ terenu i korzystne warunki klimatyczne. Stawy były i są zakładane na glebach mało urodzajnych, a więc mało przydatnych do typowej produkcji rolniczej. Dzięki temu wykorzystuje się tereny trudne do zagospodarowania w inny sposób.
Proces hodowli jest unikalny w skali światowej, charakterystyczny tylko dla Europy Środkowo-wschodniej. Wyróżniające go cechy to:
- trzyletni okres wychowu,
- wielokrotne przenoszenie ryb do różnych kategorii stawów, zapewniające efektywne wykorzystanie pokarmu naturalnego,
- harmonijne funkcjonowanie całego łańcucha pokarmowego: od energii słonecznej na początku do karpia na końcu,
- duży udział w diecie pokarmu naturalnego (bentos, zooplankton),
- żywienie zbożem (pszenica, jęczmień, żyto).
Zabiegi hodowlane polegają na wykorzystaniu naturalnych procesów życiowych karpia: rozmnażanie - tarło, wzrost poprzez żerowanie w stawie, zimowanie
w specjalnie przygotowanych przez hodowców głębokich, dobrze natlenionych stawach.
Doświadczenie i wiedza polskich hodowców, wynikające z tradycji
i prawdziwego zamiłowania do chowu karpi, sprawiają, że karpie spełniają zarówno oczekiwania smakoszy, jak i osób szukających przede wszystkim zdrowej, naturalnej żywności. Połączenie walorów smakowych i zdrowotnych oraz fakt, że karp udaje się tylko w tym rejonie Europy, czynią z karpia idealnego kandydata na polską specjalność, którą powinniśmy chwalić się przed resztą świata.
|
|
Karp - zdrowy smak
Dietetycy polecają ryby jako cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu.
Ze względu na niską zawartość cholesterolu mięso ryb jest dużo zdrowsze od mięsa czerwonego. Dieta, w której wołowinę i wieprzowinę zastępują ryby, sprzyja zachowaniu zdrowia, zmniejsza ryzyko zawałów i udarów mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Karp wyróżnia się dodatkowymi zaletami spośród wszystkich gatunków ryb
Warunki hodowli i dystrybucji sprawiają, że mięso karpia jest najbardziej bezpieczne, ponieważ nie zagraża mu kumulacja substancji toksycznych pochodzących ze środowiska zewnętrznego.
|